Paulovnija zimi

Paulovnija koju uzgajamo je hibrid vrsta tomentose i fortunei.  Potječe iz sjeveroistočne Kine koja ima identične temperature našima od -20°C do +40°C . Taj se hibrid, u tim dijelovima Kine, najčešće koristi za uzgoj paulovnije na plantažama jer daje najbolje rezultate, kako u brzini rasta tako i u otpornosti na klimatske uvijete (temperatura i vlaga) i bolesti.

Nakon toplog listopada, neizbježni su mrazevi i hladnoća koja će do kraja ogoliti  paulovnije.

Do sada je dobar dio lišća na paulovnijama već potamnio i pao. Vjerujemo da ste i u ovoj sezoni uživali prateći rast paulovnija.
Briga oko sadnica tijekom ljeta nije vam uzimala puno vremena a uskoro se možete potpuno opustiti do početka proljeća, barem što se tiče paulovnija.
U kontinentalnom dijelu Hrvatske do sada su skoro sve paulovnije izgubile lišće a uskoro će tako biti i u primorju.
Pao je i prvi snijeg što jasno govori da biljke kreću u mirovanje.

Predlažemo još samo nekoliko provjera.
U sustavima navodnjavanja provjerite je li ostalo vode u okiten cijevima kako ne bi došlo do smrzavanja i njihovog pucanja.
Ukoliko očekujete da biste mogli imati problema sa zečevima koji bi mogli gristi koru, predlažemo da premažete stablo vapnom do visine od oko 70cm. Zbog neugodnog okusa zec će izbjegavati takva stabla.
Ako su sadnice sađene ove godine, ne morate raditi zaštitu protiv zeca jer ćete ih ionako čepirati u rano proljeće. Čak vam je to prilika da vidite rade li zečevi nekakvu štetu u vašem kraju.

Ukoliko vam je paulovnija ove godine bila čepirana, možete obaviti rezanja grana koja se vam promakle, dakle radi se o granama koje su nastale iz zaperaka koje niste uklonili tijekom razdoblja vegetacije. Na stablima nije potrebno raditi nikakve zaštite od hladnoće i snijega – barem kod našeg hibrida!