Načini sadnje i održavanje

Sadnice paulovnije iz korijenovog isječka jamče sigurnu investiciju. Provjereno možete dobiti prirast stabla oko 5 m godišnje

Sadnica paulovnije

sadnice paulovnije mirtalis (7)

Sadnja u kasno proljeće 2015. g.

Kako mora izgledati sadnica paulovnije 

  • Sadnice moraju biti maksimalne visine do 15 cm.
  • Debele stabljike
  • Listovi moraju biti debeli, tamnozeleni sa vidljivim “dlačicama”

16 mjeseci nakon sadnje

samo 5 mjeseci nakon čepiranja

Samo 5 mjeseci nakon čepiranja

Sadnja paulovnija

PLANTAŽNI UZGOJ NA 8-10 GODINA


Navedeni podaci odnose se isključivo  na naše sadnice paulovnije iz korijena.

Ovo je način sadnje na razmak 4x4m, s ciljem dobivanja stabla promjera 35-40cm u razdoblju od 8-10 godina uz najmanje četiri turnusa sječe i to bez ikakvih dodatnih ulaganja.

Odabir zemljišta
Najpovoljnija su zemljišta okrenuta na jug (sunčana strana). Tlo treba biti ocjedito, odnosno ne smije se na njemu nakupljati ili zadržavati voda. Podzemni tokovi vode ne bi smjeli biti bliži od 1,5m površini zemlje. U teškim glinovitim tlima paulovnija raste nešto sporije. Vrijednost ph trebala bi biti između 5 i 8.

Priprema tla
Ako je moguće predlaže se jesensko oranje ili čak podrivanje, ali biti će dovoljno i samo rano proljetno duboko oranje. Prilikom oranja dobro je dodatno dognojiti zemlju kako bi se rast paulovnija ubrzao. Prije postavljanja folija s crijevom za navodnjavanje kap na kap, potrebno je frezom usitniti zemlju. Uloga folije je višestruka: osigurava višu temperaturu tla, zadržava vlagu, sprječava rast korova... Redovi folija postavljaju se svaka 4 metra.

Sadnja paulovnija
Sadnju počinjemo vlaženjem tla ispod folije i bušenjem rupa u tlu kroz foliju. U rupu stavljamo sadnicu i nježno pritisnemo zemlju oko nje. Udaljenost sadnica paulovnije na foliji je 4 metra. Sadnja paulovnija se vrši isključivo u proljeće! Sadnica mora biti čvrsta i otporna na oštećenja prilikom transporta i sadnje te na mraz. Naše sadnice zadovoljavaju upravo te kriterije i nude daleko više.

Unaprijedili smo i oplemenili sve naše mlade sadnice i jednogodišnje korijene mikorizom, preciznije rečeno EKTOMIKORIZOM koja je uzgojena upravo za paulovnije.

         Contact Us Icon

Za sve dodatne informacije i upite kontaktirajte nas putem broja 091.4421.287 ili na
e-mail: info@paulovnija.hr

Neosporne prednosti naših sadnica paulovnije:

  • Genetska kopija izvorne biljke  - uzgojena sadnica genetska je kopija stabla “majke“, što joj garantira iste  karakteristike stabala iz našeg rasadnika.
  • Višegodišnja  selekcija - svake godine odabiremo najbolja stabla  i od njih radimo nove sadnice (usavršavanje genetskog materijala).
  • Fizička "sigurnost" koja se odnosi na eventualni  mraz i oštećenja pri transportu i sadnji - uspjeh 99,9 %
  • Obogaćene Ektomikorizom - povećava adsorpciju vode i hranjivih tvari iz zemlje te time znatno ubrzava rast
  • Ne razmnožava se iz sjemena u prirodnim uvjetima - naš hibrid nije prijetnja ekosustavu (niti susjednim njivama)
  • Domaći proizvod – najveći smo domaći proizvođač sadnog materijala.
  • Znanstveno-stručna podrška i nadzor - stručna suradnja s doc.dr.sc. Damirom Drvodelićem

ODRŽAVANJE PAULOVNIJA

Navedeni podaci odnose se isključivo  na naše sadnice paulovnije iz korijena

Nulta godina - Nema potrebe za većim intervencijama na sadnicama jer će se ionako sljedećeg proljeća rezati do razine zemlje. Ako se pojave, mogu se odstraniti mogući višak izdanaka iz istog korijena (više stabljika). Potrebno je kositi/malčirati travu i korov između folija, kako ne bi prerasle i zagušile sadnice. Zalijevati ne prečesto. Ukoliko nema kiše više od 5 dana, u proljeće zalijevati 1 do 2 puta tjedno. Ljeti, ako je sušno 2-3 puta. Ukoliko kiša pada nema potrebe zalijevati.

Prva godina - Tijekom ožujka a najkasnije početkom travnja potrebno je odrezati stabla/stabljike paulovnije. Izvesti tkz. čepiranje na visini koja iznosi maksimalno 1cm iznad razine zemlje (slike) i prekriti prerezani dio tankom slojem zemlje (1-2 cm) kako bi smanjilo isušivanje korijena. Iz svakog korijena će se pojaviti nekoliko izdanaka. Kada narastu na 10cm potrebno je zadržati najjačeg, a ostale odstraniti. U ovoj godini važno je zalijevanje kao i u nultoj godini. Također je važno kositi travu i korove da ne bi u početku bili viši od sadnica.

Kada se na stablu počinju pojavljivati zaperci potrebno ih je odstranjivati. Zaperci su začeci grana, a cilj je da se ne gubi snaga na prerano grananje i da stablo ima što višu krošnju. Treba paziti da se ne oštete peteljke listova. 

Prije otpadanja lišće, stablo će već odrveniti.

Druga godina – U proljeće odrvenjena stabljika/stablo paulovnije počinje listati. Odozdo treba otkinuti sve listove osim zadnjih pola metra na vrhu.  Time postižemo da stablo u prvim godinama raste što više u visinu. U slijedećim godinama ostaje vam samo gledati i diviti se nastavku rasta i čekati da stabla dosegnu promjer od 35-40 cm kada je spremno za sječu. To bi trebalo biti nakon 8 do 10 godina (ovisno o uvjetima).

Nakon sječe će iz postojećih korijena, u jesen, niknuti nekoliko novih izdanaka paulovnije. Uzgoj se tada nastavlja prema uputama za prvu godinu. Budući da je sada korijen vrlo jak (čak i 10 m dubok), rast paulovnije će biti još brži.


 

PLANTAŽNI UZGOJ NA 4-5 GODINA

Ovo je način sadnje na razmak 3,5 x 3,5 m, s ciljem dobivanja stabla promjera od 25 cm u razdoblju od 4-5 godina.

Odabir zemljišta, priprema tla, sadnja i održavanje se ne razlikuju od prethodno opisanog uzgoja od 8-10 godina, osim u razmaku redova i sadnica u redovima. Namjera da se stablo siječe nakon 4-5 godina dozvoljava sadnju na manjim razmacima. Postoji mogućnost plasmana trupca tog promjera za građenje drvenih kuća, tehničko drvo itd.

Također će nakon sječe iz postojećih korijena niknuti nekoliko novih izdanaka paulovnije. Uzgoj se tada nastavlja prema uputama za prvu godinu.UZGOJ ZA OGRIJEV

Sadi se na udaljenosti oko 2 x 3 m. Nakon za 3-4 godine dobivamo drvo promjera oko 20cm i 0,25m2. Kućanstvo koje godišnje potroši oko 15 m2 drva može na površini od 1000-1500 m2 posaditi plantažu sa 200-250 stabala. Nakon 3 godine može početi sa sječom i sljedećih 30 godina pokriti sve troškove grijanja. To je zato što nakon sječe iz postojećeg korijena ponovno niče novo stablo.
Kod takvih manjih plantaže nije potrebno postavljanje folija i navodnjavanja kap na kap jer se radi o malom broju stabala koji se mogu zalijevati ručno.
Predlažemo da se u takvim slučajevima koriste jednogodišnji korijeni zbog bržih rezultata, iako će se uspjeh postići i sa standardnim sadnicama.

Kao i u prethodnim načinima uzgoja, nakon sječe iz postojećih korijena niknut će nekoliko novih izdanaka paulovnije. Uzgoj se tada nastavlja prema uputama za prvu godinu.Drvo za hlad  »