Ulaganja

Paulovnija se eksploatira u četiri ciklusa a  prilikom donošenja odluke treba li krenuti u posao uzgoja paulovnije, treba znati da je potrebno osigurati navodnjavanje te da se za ozbiljna ulaganja u plantaže trebaju saditi najkvalitetnije sadnice. Ono što sada sadimo ubirat ćemo za nekoliko godina, a tada neće biti mogućnosti za ispravljanje greške koju bismo mogli učiniti sada.

Proračun ulaganja za uzgoj paulovnje

Ulaganja ovise o površini na kojoj se želi zasaditi paulovnija. Baza iznosi 600 sadnica po hektaru, a broj istih može varirati ovisno o obliku parcele i udaljavaju od međe.

 

Proračun uključuje:

1 hektar

(600 sadnica)

3 hektara

(1.800 sadnica)

5 hektara

(3.000 sadnica)

sadnice, foliju, crijevo za navodnjavanje kap na kap

(za terene nagiba do 5%)

20.000

kn

55.000

kn

82.000

kn

U konačni izračun potrebno je dodati:

  • Alkaten cijev koja dovodi vodu od izvora vode pa do ulaza u sistem navodnjavanja,
  • Pripremu zemlje - dubinsko oranje, frezanje, postavljanje folije sa crijevom kap-na-kap
  • Po potrebi pumpu (cijene motornih pumpi kreću se od 1.500 kn i provjereno rade!)

 

Novo stablo nakon prve sječe

Paulovnija se eksploatira u 4 ciklusa

Trošak folija i crijeva za navodnjavanje kap na kap je znatno manje od onoga što većina ljudi misli. Cijena dužnog metra folije i crijeva kap na kap zajedno je oko 1,5 kn. Treba osigurati vodu za navodnjavanje bilo iz nekakvih potoka, rijeka, jezera, bunara ili vodovoda. Našim kupcima možemo osigurati foliju i crijeva kap na kap. Maksimalan potreban razmak između redova je 4 metra i isti toliki razmak unutar reda. Osim troška sadnica (cca 600 po hektaru) potrebno je predvidjeti trošak obrade tla. Dakle oranje (još bolje podrivanje) i frezanje.

Ukoliko je plantaža na mjestu gdje postoji puno srndaća, predlažemo da je zaštitite građevinskom crveno-bijelom trakom koju također imamo u ponudi. Isprobano je i djeluje. Srndaći, kao niti druge životinje ne jedu list na stablu već češu rogove i time oštećuju koru stabla. Predložili bi i prve dvije godine zaštitu od zečeva krečenjem stabla do visine od 50-60 centimetara. Još je praktičnije, ali nešto skuplje rješenje protiv zečeva i srndaća, postaviti ogradu od farmerske žice.

U računicu isplativosti svakako treba uračunati i to da nakon sječe paulovnija ponovno niče iz postojećeg korijena. Tako može odraditi najmanje četiri turnusa sječe i to bez ikakvih dodatnih ulaganja.

 

S obzirom na veliki broj prodavatelja sadnog materijala koji se nudi po oglasnicima, Facebooku ali i  nekim internet stranicama  apeliramo na razboritost i promišljanje prije sadnje jer zasaditi  paulovniju iz sjemena koje je prikupljeno iz nekog parka ili pak sadnica čije je porijeklo nepoznanica je uzaludno i besmisleno. Uložit ćete trud, vrijeme i novac a ishod će biti razočaravajući.
Postoji  puno vrsta paulovnije a neke od njih su zabranjenje u Hrvatskoj i to iz opravdanih razloga a po izgledu sve su iste ili jako slične.

Paulovnija je vrijedna biljka koja ima izuzetno veliki potencijal  te pokazuje brojne pozitivne društveno-gospodarske učinke ali samo ako se sadnji pristupi odgovorno i ozbiljno a prva u nizu aktivnosti je odabir sadnog materijala.