Sadnice paulovnije

 

Prilikom donošenja odluke treba li krenuti u posao profesionalnog uzgoja paulovnije, treba znati da je podizanje plantaža paulovnije ozbiljan posao pa tako i financijska investicija.

Najveći dio investicije su kvalitetne sadnice i baš zato treba odabrati vrhunske jer će se u protivnom, nakon nekoliko godina vidjeti propusti i na kraju podbačaj.

Ono što sada sadimo ubirat ćemo za 8-9 godina, a tada neće biti mogućnosti za ispravljanje greške. Dakle ispravljanja grešaka nema, već samo kretanje od početka uz veće troškove što uključuje i vađenje korijena loših sadnica, nakon nekoliko izgubljenih godina.

Sadnice radimo isključivo iz čvrstog komada korijena dimenzija od 8 do 15 cm i promjera od 1 do 2 cm. Sadnica ima jedan ili više mladih zelenih izdanaka od 5 do 10 cm (što garantira praktično 100% uspjeh prilikom ukorjenjivanja). Sve naše mlade sadnice obogatili ektomikorizom koja je uzgojena upravo za paulovnije (uključeno u cijenu).

Kako mora izgledati sadnica paulovnije

Sadnica paulovnije 

Sadnica paulovnije

Sadnice paulovnije moraju biti maksimalne visine do 15 cm. Debele stabljike.  Listovi moraju biti debeli, tamnozeleni sa vidljivim “dlačicama” a u čaši mora biti  korijenov isječak  dim. od 8 do 15 cm i promjera od 1 do 2 cm.  Za 16. mjeseci nakon sadnje uz adekvatnu njegu izgledat će impresivno. 

5 mjeseci nakon čepiranja

samo 5 mjeseci nakon čepiranja

Neosporne prednosti naših sadnica paulovnije

  • Genetska kopija izvorne biljke  – uzgojena sadnica genetska je kopija stabla “majke“, što joj garantira iste  karakteristike stabala iz našeg rasadnika.
  • Višegodišnja  selekcija – svake godine odabiremo najbolja stabla  i od njih radimo nove sadnice (usavršavanje genetskog materijala).
  • Fizička “sigurnost” koja se odnosi na eventualni  mraz i oštećenja pri transportu i sadnji – uspjeh 99,9 %
  • Obogaćene Ektomikorizom – povećava adsorpciju vode i hranjivih tvari iz zemlje te time znatno ubrzava rast
  • Ne razmnožava se iz sjemena u prirodnim uvjetima – naš hibrid nije prijetnja ekosustavu (niti susjednim njivama)
  • Domaći proizvod – najveći smo domaći proizvođač sadnog materijala.
  • Znanstveno-stručna podrška i nadzor – stručna suradnja s doc.dr.sc. Damirom Drvodelićem
Sadilica za paulovnije
Ručno izrađena sadilica za sadnju paulovnija

Ulaganja 
Paulovnija se eksploatira u četiri ciklusa a  prilikom donošenja odluke treba li krenuti u posao uzgoja paulovnije, treba znati da je potrebno osigurati navodnjavanje te da se za ozbiljna ulaganja u plantaže trebaju saditi najkvalitetnije sadnice. Ono što sada sadimo ubirat ćemo za nekoliko godina, a tada neće biti mogućnosti za ispravljanje greške koju bismo mogli učiniti sada. Tablica ulaganja nalazi se na poveznici 

Za sve dodatne informacije i upite kontaktirajte nas putem broja 091.4421.287 ili na 
e-mail: info@paulovnija.hrContact Us Icon

Velika nam je želja da  se nitko ne razočara u paulovniju jer ona to ne zaslužuje, već naprotiv, ima veliki potencijal ukoliko se njenom uzgoju pristupi ozbiljno i odgovorno.