Novosti

U tijeku je isporuka jednogodišnjih korijena paulovnije predviđenih za sadnju na površinama na kojima se neće koristiti sustav navodnjavanja ispod folija. Rasli su na polju 8-9 mjeseci, a zbog svoje snage jednogodišnji korijen daje nevjerojatne rezultate u rastu te je najbolji način da u najkraćem vremenu postignete hlad, ukrasni drvored ili svoju „šumu za ogrijev“.

Mraz

Paulovnija se sadi u proljeće najčešće sredinom svibnja odnosno nakon što prođu mrazevi.

Iznimno se kasno u ožujku i tijekom travnja mogu saditi veliki i jaki korijeni. Svaki od njih će potjerati mladice koje će eventualni mraz uništiti ali korijen će u tjednima koji dolaze pustiti nove mladice. Jasno je da će nas eventualni mraz vratiti 3 ili 4 tjedna u natrag ali to je zanemarivo kada se radi o paulovniji koja raste i najviše napreduje u srpnju i kolovozu.

Mraz je poguban za sadnice iz sjemena i sadnice paulovnije uzgojene invitro metodom.

Naše sadnice iz korijena dostupne su za sadnju u svibnju iako bi se one u slučaju mraza obnovile .

Hibrid koji uzgajamo (9501 tj. hibrid Tomentose & Fortunei,) potječe iz sjeveroistočnog dijela Kine koje ima temperature identične našima (uobičajeno od -20 do 40`C). Bez problema može podnijeti i nekoliko dana nižih temperatura (-25`C)

 

Jesenska sadnja da ili ne?

Naš odgovor je ne za jesensku sadnju jer paulovnija ne podnosi višak vode niti niske temperature dok je mlada. Zeljasta stabljika nikako ne podnosi kasno jesenske i zimske temperature.

Zbog većeg broja pitanja koje su nam postavljena vezano za jesensku sadnju želimo spriječiti neuspjeh i razočaranje paulovnijom jer ona to ne zaslužuje. Jedino godišnje doba u kojem se paulovnija sadi je proljeće (u svibnju kontinentalni krajevi a južni nešto ranije)
Jesenskom sadnjom paulovniju koja se tijekom zime ne ukorijenjuje kao orah ili neke druge voćke stavljamo u nepovoljno okruženje. Izlažemo ju nepovoljnim klimatskim uvjetima kao što su velika količina oborina i snijeg koji nepotrebno namaču još neukorijenjeni korijen te djeluju na način da paulovnija trune.

Sve u svemu sadnjom u jesen ne postiže se ništa dobroga niti korisnog.

Mi čak ni  jedogodišnji korijen koji imamo u ponudi, a koji je rastao na polju (a ne u tegli) i kojega po narudžbi kopamo iz zemlje, ne želimo prodavati za jesenjsku sadnju iako je on znatno izdržljiviji od bilo kakve sadnice iz posude (čaše).

Sve narudžbe zaprimljene od rujna pa do veljače isporučujemo u travnju ili svibnju 2017. g. kada su svi uvjeti za uspješnu sadnju ispunjeni.

Održavanje paulovnije – Trganje zaperaka

Kraj srpnja krajnje je vrijeme da se sa mladih stabala (nakon čepiranja) potrgaju, skinu zaperci kako ne bi oduzimali stabljici vodu i hranjive tvari te kako ne bi došlo do preniskog grananja tj. stvaranja krošnje.
Zaperci su izdanci koji rastu na spoju peteljke lista i centralnog stabla (staTrganje zaperaka paulovnijabljike). Zapravo, oni su začeci grana.

Napomena: u prvoj godini rasta nemojte ih trgati, jednostavno ih ostavite jer se na taj način povećava i korijen.  

Sadilica za sadnju paulovnija

Ručno izrađena sadilica za sadnju paulovnija

Ručno izrađena sadilica za sadnju paulovnija

Prošle godine uveli smo na tržište ektomikorizu na sadnicama i jednogodišnjim korijenima paulovnije, a za ovu sezonu pripremili smo ono čemu su se svi kupci ozbiljnijih količina sadnica nadali, a samo neki su znali da smo tijekom prošlog proljeća testirali novi proizvod.

Riječ je o alatci (sadilici) za sadnju sadnica paulovnije  koja je ručno izrađena te koju na posudbu mogu dobiti oni koji naruče količine veće od 600 sadnica paulovnije. Za sada ih nemamo u prodaji, ali uskoro ćemo i to omogućiti.

 

Iza sebe imamo višegodišnje iskustvo u sadnji i nebrojeno puno puta smo vodili utrku sa vremenom. Korištenjem ove sadilice znatno se smanjuje vrijeme sadnje te broj ljudi koji su potrebni za sadnju. Zabijanjem sadilice u zemlju (može i kroz foliju) radi se rupa, a sadnica se spušta u zemlju kroz plastičnu tubu. Radnici se manje umaraju i posao se prije privodi kraju. Ovisno o razini usitnjenosti zemlje, sadnja na ovakav način višestruko je brža nego li na klasičan način. Nakon što se položi u zemlju sadnicu je potrebno samo zagrnuti zemljom.
Naravno sadnju je moguće obaviti i pomoću klasične alatke za sadnju cvijeća kod manjih količina.

Sve sadnice paulovnije i jednogodišnje korijene paulovnije koje stavljamo u prodaju su proizvedene u Hrvatskoj i to na jedinstven način, baš onako kako se radi u Kini –  na polju, u zemlji, bez laboratorija, bez inkubatora i bez umjetnih svjetala. Zadnjih godina naši kupci su prepoznali prednost takvog načina uzgoja jer Paulovnija je vrijedna biljka koja ima izuzetno veliki potencijal  te pokazuje brojne pozitivne društveno-gospodarske učinke ali samo ako se sadnji pristupi odgovorno i ozbiljno a prva u nizu aktivnosti je odabir sadnog materijala.

 

Samo naše sadnice su:

  • Genetska kopija izvorne biljke  – uzgojena sadnica genetska je kopija stabla “majke“, što joj garantira iste  karakteristike stabala iz našeg rasadnika.
  • Višegodišnja  selekcija – svake godine odabiremo najbolja stabla  i od njih radimo nove sadnice (usavršavanje genetskog materijala).
  • Fizička “sigurnost” koja se odnosi na eventualni  mraz i oštećenja pri transportu i sadnji – uspjeh 99,9 %
  • Obogaćene Ektomikorizom – povećava adsorpciju vode i hranjivih tvari iz zemlje te time znatno ubrzava rast
  • Ne razmnožava se iz sjemena u prirodnim uvjetima – naš hibrid nije prijetnja ekosustavu (niti susjednim njivama)
  • Domaći proizvod – najveći smo domaći proizvođač sadnog materijala.
  • Znanstveno-stručna podrška i nadzor – stručna suradnja s doc.dr.sc. Damirom Drvodelićem

 

S obzirom na veliki broj prodavatelja sadnog materijala koji se nudi po oglasnicima, Facebooku ali i  nekim internet stranicama  apeliramo na razboritost i promišljanje prije sadnje jer zasaditi  paulovniju iz sjemena koje je prikupljeno iz nekog parka ili pak sadnica čije je porijeklo nepoznanica je uzaludno i besmisleno. Uložit ćete trud, vrijeme i novac a ishod će biti razočaravajući.
Postoji  puno vrsta paulovnije a neke od njih su zabranjenje u Hrvatskoj i to iz opravdanih razloga a po izgledu sve su iste ili jako slične.
sadnice paulovnije mirtalis (7)

Kako mora izgledati sadnica paulovnije

Sadnice moraju biti maksimalne visine do 15 cm.
Debele stabljike
Listovi moraju biti debeli, tamnozeleni sa vidljivim “dlačicama”

 

 

 

Mediji o nama

U medijskim objavama koje vam prenosimo naći ćete mnoštvo korisnih informacija o paulovniji i njenom uzgoju. Osnova iz kojih se crpilo znanje su  za navedene objave su naše internetske stranice na kojima se upravo nalazite kao i naša osobna iskustva koja uvijek možete saznati nazovete li nas na 091 4421 287.

Paulovnija cvate u trećoj godini

Uspjeh naših sadnica

Rast paulovnije

Izvrstan sadni materijal osnovni je preduvjet i za vaš uspjeh pri uzgoju paulovnija!
Samo 70 dana nakon sadnje, sadnice paulovnije postigle su zavidnu visinu od 3 m dnevni prirast je gotovo 4,5 cm dnevno.
Naš novi rasadnik paulovnije slikan  03.09.2015.

(Model ima 130 cm)